Lingua e Musica had voor 2020 – het veertigjarig jubileumjaar – een aantal concerten op het programma staan.
Toen kwam corona, COVID-19 en zag alles er anders uit. Nu kunnen we alleen vanuit huis zingen als ‘virtual choir’. Voordeel van een digitaal concert is wel dat je het als bezoeker op elk moment kunt bekijken (en steeds opnieuw …)

Inmiddels hebben we besloten het jubileumprogramma te verschuiven naar 2021, met (hopelijk als dat dan kan) in november 2020 een reünie voor oud-leden en vrienden/familie van Lingua.

We hebben een digitaal concertje samengesteld van allemaal apart en thuis ingezongen filmpjes. Bogoroditse Djevo van Rachmaninoff is een van onze ‘lijfliederen’, al vaker uitgevoerd en goed bekend. Zie hier bijvoorbeeld een opname in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor in 2017. Dirigent Patrick Vaessens had een filmpje online gezet waarop hij het stuk dirigeert op (eerder opgenomen eigen) pianobegeleiding. Ieder koorlid heeft dit thuis op zijn eigen tijd bekeken en zijn/haar eigen partij ingezongen en opgenomen. Al deze filmpjes zijn weer tot één geheel gecompileerd. Zo klinkt het weer enigszins als een echt koor.

 

Om toch te blijven zingen hebben we nog wekelijks repetitie via Zoom. Je kunt er helaas niet tegelijk mee zingen, door alle verschillende internetsnelheden bij iedereen. Pogingen hiertoe leidden tot vrolijke chaos en tutende oren. Maar we zien en spreken elkaar weer even en kunnen (met dichte microfoon) zelf inzingen en muzikale afspraken maken (over dynamiek, ademhaling en dergelijke).

Hieronder het resultaat.

We verheugen ons in ieder geval op de tijd dat we weer echt samen kunnen zingen!