In samenwerking met pianist Kasper Schonewille brengen we ons nieuwe programma met muziek uit de Romantiek en haar gedachtegoed. Dirigent Patrick Vaessens stelt het Schicksalslied van Brahms centraal: de Sturm und Drang, de zoektocht vanuit een groot verlangen naar hemels geluk, vrede, liefde en de frustratie over de nietigheid en het tekortschieten van de mens.

We volgen het fictieve notitieboek van een jonge Brahms.
Door zijn ouders wordt hij weggehaald uit het wilde en onstuimige nachtleven van Hamburg, waar hij als jongeling zijn eerste muzikale kost verdient als barpianist en entertainer. Zijn vader besluit Brahms, die zichtbaar llijdt van het slaapgebrek en de drank, te beschermen tegen alle verleidingen en naar familie op het platteland te sturen.

Omringd door de rust van de natuur, dompelt Brahms zich onder in verwondering voor de natuur, zelfs met de kleinste wilde schepsels. En voedt zich ondertussen met citaten uit Romantische teksten van de grote schrijvers uit zijn tijd. Alles verzamelt hij in een notitieboek.

Pianist Kasper Schonewille en dirigent Patrick Vaessens associëren, fantaseren en tekenen op wat er in zijn notities voorbij moet zijn gekomen.

Met dit concert schetsen we het Romantische ideaal en vullen het aan met een moderne kijk. Het meeslepende “Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt” verliest misschien aan noodlottigheid als je van een afstand kijkt, maar de passie van deze prachtige muziek blijft. Dan heeft een goeie wandeling je geest gekalmeerd en deinen de golven uit tot rimpelingen en de echo’s van de storm.

Muziek van Brahms, Mendelssohn en Bruckner laat ons de grootsheid en het verlangen ervaren van de Romantiek. Terwijl de muziek van Schubert en de 21e eeuwse koorwerken van Runestad en Mealor met een fris geluid alles even stilzetten.


Programma

A. BrucknerLocus Iste
J. BrahmsGeistliches Lied, Op. 30
J. BrahmsSchicksalslied, Op. 54

Piano intermezzo:
F. Mendelssohn • Rondo Capriccioso, Op. 14

  • I. Andante
  • II. Presto leggiero

F. SchubertPsalm 23, Op. 132, D. 706
J. RunestadThe Peace of Wild Things
P. MealorShe walks in beauty

Piano intermezzo:
F. Chopin • Impromptu Nr. 3, Op. 51

J. BrahmsO schöne Nacht, Op. 92, Nr. 1
J. BrahmsHimmel strahlt so helle, Op 112b, Nr. 1


Zaterdag 18 november 20:00 uur
Kopermolen VAALS
Von Clermontplein 11 • 6291 AT Vaals

Zondag 19 november 16:00 uur
Theresiakerk (Opus 9) MAASTRICHT
Sint Theresiaplein 8 • 6213 CG  Maastricht

Entree: € 17,50 aan de deur of € 15,00 bij reservering
(studenten € 10,00)
Reserveren aanbevolen
kan ook via mailtje naar
ln.acisum-e-augnil@netrecnoc

Lingua e Musica isamen met Quartna Kroningsconcert 22 en 23 april 2017

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Maastricht en de vrienden van Lingua e Musica

 

sponsors concert november 2022
poster Huiswaarts

Download een poster van dit concert